Jak przygotować się do oddawania krwi? [WSKAZÓWKI, DIETA, FILM]

Już wkrótce kolejna w tym roku akcja honorowego oddawania krwi (szczegóły wkrótce na stronie i Facebooku). Większość kandydatów do oddawania krwi jest dyskwalifikowana przy badaniach na poziom hemoglobiny. Co to jest i jak uniknąć takiej sytuacji, by oddać krew pełną?
– Hemoglobina, oznaczana też skrótami Hb lub HGB – jest to czerwony barwnik krwi, białko zawarte w erytrocytach (czerwonych krwinkach), którego zasadniczą funkcją jest przenoszenie tlenu: przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach.

Kandydat na dawcę krwi/dawca krwi, żeby prawidłowo przygotować się do donacji, powinien:
– w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki),
– być wyspanym,
– spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem),
– wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe,
– ograniczyć palenie papierosów,
– nie zgłaszać się do oddania krwi podczas przeziębienia (katar) i/lub przyjmując leki,
nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu!!!

Istotną częścią „podnoszenia” poziomu hemoglobiny jest stosowna dieta zawierająca żelazo, czyli m.in.: mięso i przetwory mięsne, wątróbka, drób, ryby, żółtko jaj, wyroby pełnoziarniste (ryż brązowy, chleb pełnoziarnisty, mąka razowa, kasze gruboziarniste), szpinak, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, szczypiorek, boćwina, buraki, orzechy laskowe, proszek kakao, otręby i zarodki pszenne.

Pamiętajmy by nie jeść ww. produktów przez dłuższy czas – poziom hemoglobiny może być za wysoki od przyjętej normy kwalifikującą dawcę do oddania krwi (optymalnie tydzień/półtora wystarczy).

Przypominamy, że oddawanie krwi jest całkowicie bezpieczne!

Krew pobiera się zawsze sprzętem jednorazowego użytku!!!

W krwiobiegu dorosłego człowieka krąży ok. 5 – 6 l. krwi. Częstotliwość, rodzaj i objętość donacji ustala lekarz kierując się ogólnym stanem zdrowia dawcy.

Zalecenia i przeciwwskazania dotyczące diety krwiodawcy przed oddaniem krwi Około 2 godziny przed oddaniem krwi i w dniu poprzedzającym oddanie krwi wskazane jest zjedzenie przez krwiodawcę lekkiego niskotłuszczowego posiłku. Polecane są : • napoje : soki owocowe lub warzywne, woda mineralna niegazowana, herbata, kawa • pieczywo • miód naturalny lub sztuczny, dżem, powidła • mleko, zupy mleczne, makarony, kasze, płatki, ryż • twaróg, chudy ser biały • warzywa, owoce • chude wędliny • ryby, mięso gotowane chude, drób, wołowina chuda.

Przeciwwskazane są : • alkohol • śmietana • majonez • margaryna • rosół • żółte sety jaja • smalec • oleje • orzeszki ziemne • wszelkie pokarmy smażone i opiekane na tłuszczu • lody, kremy, ciastka tortowe • tłuste mięsa, boczek, bekon, kiełbasa, wieprzowina, baranina, kaszanka, salceson, pasztety

______________
źródło: wikipedia, RCKiK, abczdrowie.pl

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.