Featured Post

28 marca: akcja zbiórki krwi

Klub Honorowych Dawców Krwi „Krzyś” serdecznie zaprasza Krwiodawców, wszystkich chętnych do czynnego udziału w pierwszej tegorocznej akcji honorowego oddawania krwi, która odbędzie się w niedzielę, 28 marca w godz. 10:00 – 14:00. Ambulans będzie czekać na Was przed Urzędem Miasta w Zielonce (ul. Lipowa 5). Do dyspozycji dawców będzie dodatkowo poczekalnia znajdująca się przed wejściem głównym do budynku.   Przypominamy, że do akcji może przyłączyć się każda zdrowa pełnoletnia osoba (zobacz, czy możesz oddać krew). Nie trzeba być członkiem Klubu HDK „Krzyś” (ale zawsze można się do niego zapisać), by wziąć udział w akcji, i nie trzeba znać swojej grupy krwi. ! Należy wziąć ze sobą dokument tożsamości ze zdjęciem oraz numerem PESEL (np. dowód osobisty) oraz długopis. Przypominamy również o maseczkach. Akcja krwiodawstwa w reżimie sanitarnym. Warto również mieć ze sobą butelkę z wodą mineralną (ew. ciepłą herbatą).

Read More

Jak przygotować się do oddawania krwi? [WSKAZÓWKI, DIETA, FILM]

Posted by krzys | Posted in Aktualności | Posted on 19-09-2021

0

W najbliższą niedzielę, 16 lutego, będzie miała pierwsza w tym roku akcja honorowego oddawania krwi (szczegóły pojawią się wkrótce). Większość kandydatów do oddawania krwi jest dyskwalifikowana przy badaniach na poziom hemoglobiny. Co to jest i jak uniknąć takiej sytuacji, by oddać krew pełną?
– Hemoglobina, oznaczana też skrótami Hb lub HGB – jest to czerwony barwnik krwi, białko zawarte w erytrocytach (czerwonych krwinkach), którego zasadniczą funkcją jest przenoszenie tlenu: przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach.

Kandydat na dawcę krwi/dawca krwi, żeby prawidłowo przygotować się do donacji, powinien:
– w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki),
– być wyspanym,
– spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem),
– wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe,
– ograniczyć palenie papierosów,
– nie zgłaszać się do oddania krwi podczas przeziębienia (katar) i/lub przyjmując leki,
nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu!!!

Istotną częścią „podnoszenia” poziomu hemoglobiny jest stosowna dieta zawierająca żelazo, czyli m.in.: mięso i przetwory mięsne, wątróbka, drób, ryby, żółtko jaj, wyroby pełnoziarniste (ryż brązowy, chleb pełnoziarnisty, mąka razowa, kasze gruboziarniste), szpinak, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, szczypiorek, boćwina, buraki, orzechy laskowe, proszek kakao, otręby i zarodki pszenne.

Pamiętajmy by nie jeść ww. produktów przez dłuższy czas – poziom hemoglobiny może być za wysoki od przyjętej normy kwalifikującą dawcę do oddania krwi (optymalnie tydzień/półtora wystarczy).

Przypominamy, że oddawanie krwi jest całkowicie bezpieczne!

Krew pobiera się zawsze sprzętem jednorazowego użytku!!!

W krwiobiegu dorosłego człowieka krąży ok. 5 – 6 l. krwi. Częstotliwość, rodzaj i objętość donacji ustala lekarz kierując się ogólnym stanem zdrowia dawcy.

Zalecenia i przeciwwskazania dotyczące diety krwiodawcy przed oddaniem krwi Około 2 godziny przed oddaniem krwi i w dniu poprzedzającym oddanie krwi wskazane jest zjedzenie przez krwiodawcę lekkiego niskotłuszczowego posiłku. Polecane są : • napoje : soki owocowe lub warzywne, woda mineralna niegazowana, herbata, kawa • pieczywo • miód naturalny lub sztuczny, dżem, powidła • mleko, zupy mleczne, makarony, kasze, płatki, ryż • twaróg, chudy ser biały • warzywa, owoce • chude wędliny • ryby, mięso gotowane chude, drób, wołowina chuda.

Przeciwwskazane są : • alkohol • śmietana • majonez • margaryna • rosół • żółte sety jaja • smalec • oleje • orzeszki ziemne • wszelkie pokarmy smażone i opiekane na tłuszczu • lody, kremy, ciastka tortowe • tłuste mięsa, boczek, bekon, kiełbasa, wieprzowina, baranina, kaszanka, salceson, pasztety

______________
źródło: wikipedia, RCKiK, abczdrowie.pl

Comments are closed.