Featured Post

Podsumowanie akcji z 2012 r.

Za nami kolejny rok, w którym zorganizowaliśmy 6 akcji honorowego oddawania krwi. W rozwinięciu tabela przedstawiająca statystyki z każdej akcji.      Data Miejsce Rodzaj W godz.* Oddało/zarej. Zebrano (ml) 15.1 Gimnazjum Stacjonarna 10 – 14 32/36 14 400 11.3 Gimnazjum Stacjonarna 10 – 14 34/42 15 300 13.5 Gimnazjum Ambulans 10 – 14 39/45 17 550 15.7 Gimnazjum Ambulans 10 – 14 27/30 12 150 16.9 Gimnazjum Ambulans 10 – 14 43/47 19 350 18.11 Gimnazjum Stacjonarna 10 – 14 37/41 16 650  Łącznie zebrano: 95 400 ml krwi!

Read More

Jak przygotować się do oddawania krwi?

Posted by krzys | Posted in Aktualności | Posted on 25-03-2018

0

Już 15 kwietnia będzie miała miejsce druga w tym roku akcja honorowego oddawania krwi (szczegóły pojawią się wkrótce). Większość kandydatów do oddawania krwi jest dyskwalifikowana przy badaniach na poziom hemoglobiny. Co to jeswietniat i jak uniknąć takiej sytuacji, by oddać krew pełną?
– Hemoglobina, oznaczana też skrótami Hb lub HGB – jest to czerwony barwnik krwi, białko zawarte w erytrocytach (czerwonych krwinkach), którego zasadniczą funkcją jest przenoszenie tlenu: przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach.

Kandydat na dawcę krwi/dawca krwi, żeby prawidłowo przygotować się do donacji, powinien:
– w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki)
– być wyspanym
– spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem)
– wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe.
– ograniczyć palenie papierosów
– nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki
nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu!!!

Istotną częścią „podnoszenia” poziomu hemoglobiny jest stosowna dieta zawierająca żelazo, czyli m.in.: mięso i przetwory mięsne, wątróbka, drób, ryby, żółtko jaj, wyroby pełnoziarniste (ryż brązowy, chleb pełnoziarnisty, mąka razowa, kasze gruboziarniste), szpinak, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, szczypiorek, boćwina, buraki, orzechy laskowe, proszek kakao, otręby i zarodki pszenne.

Pamiętajmy by nie jeść w/w produktów przez dłuższy czas – poziom hemoglobiny może być za wysoki od przyjętej normy kwalifikującą dawcę do oddania krwi (optymalnie tydzień/półtora wystarczy)

Przypominamy, że oddawanie krwi jest całkowicie bezpieczne!

Krew pobiera się zawsze sprzętem jednorazowego użytku!!!

W krwiobiegu dorosłego człowieka krąży ok. 5 – 6 l. krwi. Częstotliwość, rodzaj i objętość donacji ustala lekarz kierując się ogólnym stanem zdrowia dawcy.

źródło: wikipedia, RCKiK, abczdrowie.pl

Comments are closed.