Featured Post

20 stycznia akcja honorowego oddawania krwi!

Klub Honorowych Dawców Krwi „Krzyś”, świętujący w tym roku jubileusz 10-lecia istnienia, serdecznie zaprasza wszystkich do czynnego udziału w pierwszej tegorocznej akcji honorowego oddawania krwi, która będzie miała miejsce w niedzielę 20 stycznia br. w godz. 10.00 – 14.00 (rejestracja dawców do godz. 13.30) w gościnnych murach Miejskiego Gimnazjum im. Stefana kardynała Wyszyńskiego w Zielonce (ul. Łukasińskiego 1/3). Należy pamiętać o zabraniu ze sobą dokumentu tożsamości ze zdjęciem, numerem PESEL oraz adresem zamieszkania, a także o spożyciu lekkostrawnego posiłku. W celu poprawienia i usprawnienia komunikacji między Państwem a Klubem HDK „Krzyś”, zachęcamy do podawania swojego adresu e-mail. Można to zrobić na dwa sposoby: (1) podczas akcji poprzez dopisanie go w swojej Deklaracji Członkowskiej (o ile taka była wcześniej wypisywana) lub (2) wysyłając maila na krzys.zielonka@gmail.com podając w treści swoje imię/imiona, nazwisko oraz numer telefonu kontaktowego. Osoby, które chciałyby zapisać się do Naszego Klubu, również mogą się z nami kontaktować za pomocą podanego wyżej maila. Zaproszenia wysyłane pocztą tradycyjną nie zawsze dochodzą z wyprzedzeniem. Mailowe zaś otrzymywaliby Państwo na ok. tydzień przed organizowaną przez nasz Klub akcją honorowego oddawania krwi (więcej w temacie: Zaproszenia, z@proszeni@).

Read More

Jak przygotować się do oddawania krwi? [WSKAZÓWKI, DIETA, FILM]

Posted by krzys | Posted in Aktualności | Posted on 20-01-2020

0

W najbliższą niedzielę, 16 lutego, będzie miała pierwsza w tym roku akcja honorowego oddawania krwi (szczegóły pojawią się wkrótce). Większość kandydatów do oddawania krwi jest dyskwalifikowana przy badaniach na poziom hemoglobiny. Co to jest i jak uniknąć takiej sytuacji, by oddać krew pełną?
– Hemoglobina, oznaczana też skrótami Hb lub HGB – jest to czerwony barwnik krwi, białko zawarte w erytrocytach (czerwonych krwinkach), którego zasadniczą funkcją jest przenoszenie tlenu: przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach.

Kandydat na dawcę krwi/dawca krwi, żeby prawidłowo przygotować się do donacji, powinien:
– w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki),
– być wyspanym,
– spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem),
– wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe,
– ograniczyć palenie papierosów,
– nie zgłaszać się do oddania krwi podczas przeziębienia (katar) i/lub przyjmując leki,
nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu!!!

Istotną częścią „podnoszenia” poziomu hemoglobiny jest stosowna dieta zawierająca żelazo, czyli m.in.: mięso i przetwory mięsne, wątróbka, drób, ryby, żółtko jaj, wyroby pełnoziarniste (ryż brązowy, chleb pełnoziarnisty, mąka razowa, kasze gruboziarniste), szpinak, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, szczypiorek, boćwina, buraki, orzechy laskowe, proszek kakao, otręby i zarodki pszenne.

Pamiętajmy by nie jeść ww. produktów przez dłuższy czas – poziom hemoglobiny może być za wysoki od przyjętej normy kwalifikującą dawcę do oddania krwi (optymalnie tydzień/półtora wystarczy).

Przypominamy, że oddawanie krwi jest całkowicie bezpieczne!

Krew pobiera się zawsze sprzętem jednorazowego użytku!!!

W krwiobiegu dorosłego człowieka krąży ok. 5 – 6 l. krwi. Częstotliwość, rodzaj i objętość donacji ustala lekarz kierując się ogólnym stanem zdrowia dawcy.

Zalecenia i przeciwwskazania dotyczące diety krwiodawcy przed oddaniem krwi Około 2 godziny przed oddaniem krwi i w dniu poprzedzającym oddanie krwi wskazane jest zjedzenie przez krwiodawcę lekkiego niskotłuszczowego posiłku. Polecane są : • napoje : soki owocowe lub warzywne, woda mineralna niegazowana, herbata, kawa • pieczywo • miód naturalny lub sztuczny, dżem, powidła • mleko, zupy mleczne, makarony, kasze, płatki, ryż • twaróg, chudy ser biały • warzywa, owoce • chude wędliny • ryby, mięso gotowane chude, drób, wołowina chuda.

Przeciwwskazane są : • alkohol • śmietana • majonez • margaryna • rosół • żółte sety jaja • smalec • oleje • orzeszki ziemne • wszelkie pokarmy smażone i opiekane na tłuszczu • lody, kremy, ciastka tortowe • tłuste mięsa, boczek, bekon, kiełbasa, wieprzowina, baranina, kaszanka, salceson, pasztety

______________
źródło: wikipedia, RCKiK, abczdrowie.pl

Comments are closed.