Featured Post

Dni Dawcy Szpiku już w niedzielę [DKMS POLSKA]

Podczas niedzielnej akcji honorowego oddawania krwi (w Miejskim Gimnazjum im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w godz. 10:00 – 14:00) będzie również możliwość rejestacji jako potencjalny dawca szpiku (komórek macierzystych). Należy mieć na uwadze, że rejestracja jako potencjalny dawca jest bardzo poważną decyzją. W przypadku, gdy okaże się, że właśnie Ty jesteś genetycznym bliźniakiem, dasz komuś nadzieję na nowe ŻYCIE. ZASTANÓW SIĘ, ZANIM PODEJMIESZ DECYZJĘ O REJESTRACJI! Kto może być dawcą? Dawcą może być każdy zdrowy człowiek pomiędzy 18 a 55 rokiem życia, który waży minimum 50kg lub nie ma dużej nadwagi. Jeżeli zdecydujesz się zostać potencjalnym dawcą, wystarczy, że wypełnisz formularz rejestracji (wyłącznie podczas trwania Dni Dawcy Szpiku w niedzielę) oraz pobierzesz wymaz ze śliny na specjalne pałeczki (będzie instrukcja wyjaśniająca, jak prawidłowo taki wymaz zrobić oraz powie o tym wolontariusz). Faktycznie dawcą zostaniesz, gdy okaże się, że posiadasz takie same cechy zgodności tkankowej, jak chory pacjent. Wtedy niezbędne będą dodatkowe badania lekarskie. Każdy potencjalny dawca może być zarejestrowany tylko w jednej bazie potencjalnych dawców szpiku w kraju, w którym zamieszkuje. Nie ma sensu dokonywanie rejestracji w więcej niż jednej bazie, ponieważ informacje na temat każdego zarejestrowanego dawcy wraz z anonimowymi danymi są umieszcane w jednym, światowym rejestrze. Poza tym każdorazowa rejestracja i badania kosztują, co może generować dodatkowe koszty. Pamiętaj! Jeżeli zmieniasz dane adresowe lub osobowe, prosimy poinformuj o tym. Kiedy zostaniesz dawcą…  Chory na białaczkę dostaje szansę na nowe życie, kiedy dochodzi do przeszczepienia komórek macierzystych od niespokrewnionego, zgodnego genetycznie dawcy. Istnieją dwa sposoby pobrania komórek macierzystych: najczęściej stosowaną metodą (ok. 80%) jest pobranie komórek macierzystych z krwi obwodowej dawcy). Przez 5 dni otrzymuje on wytwarzaną w organizmie substancję zbliżoną do hormonów (czynnik wzrostu) pobudzającą produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym, które następnie można pobrać specjalną metodą bezpośrednio z krwi. Podczas zażywania leku wystąpić mogą grypopodobne symptomy. Według obecnego stanu badań ryzyko wystąpienie odległych w czasie efektów ubocznych jest nieznane. Nie ma potrzeby pobytu dawcy w szpitalu. drugą metodą jest pobranie szpiku kostnego z talerza kości biodrowej (nie jest to rdzeń kręgowy!). Od znajdującego się pod narkozą dawcy pobiera się ok. 5% szpiku kostnego. Dawca przyjmowany jest na oddział zwykle dzień przed pobraniem szpiku. W szpitalu pozostaje 2-3 dni, a jedyne ryzyko, jakie ponosi dawca podczas zabiegu to ewentualne efekty uboczne narkozy. Potencjalnym dawcą szpiku można też zostać nie wychodząc z domu. DKMS Polska, jako jedyna organizacja w Polsce, rejestruje potencjalnych dawców on-line. Wystarczy wejść na stronę Fundacji i będziesz postępował zgodnie z instrukcjami. Maksymalnie po 2-3 tygodniach w Twojej skrzynce pocztowej znajdziesz pakiet rejestracyjny (formularz, pałeczki do poboru wymazu ze śliny oraz instrukcję wyjaśniającą, jak prawidłowo taki wymaz zrobić). Po wykonaniu wszystkich czynności, pałeczki oraz formularz prześlij na adres Fundacji. Źródło: ulotka informacyjna DKMS Polska Więcej informacji na stronie DKMS

Read More

Jak przygotować się do oddawania krwi?

Posted by krzys | Posted in Aktualności | Posted on 05-03-2015

0

Większość kandydatów do oddawania krwi jest dyskwalifikowana przy badaniach na poziom hemoglobiny. Co to jest i jak uniknąć takiej sytuacji, by potem oddać krew pełną?

Hemoglobina, oznaczana też skrótami Hb lub HGB – jest to czerwony barwnik krwi, białko zawarte w erytrocytach (czerwonych krwinkach), którego zasadniczą funkcją jest przenoszenie tlenu: przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach.

Kandydat na dawcę krwi/dawca krwi, żeby prawidłowo przygotować się do donacji, powinien:
– w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki)
– być wyspanym
– spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem)
– wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe.
– ograniczyć palenie papierosów
– nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki
– nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu!!!

Istotną częścią „podnoszenia” poziomu hemoglobiny jest stosowna dieta zawierająca żelazo, czyli m.in.: mięso i przetwory mięsne, wątróbka, drób, ryby, żółtko jaj, wyroby pełnoziarniste (ryż brązowy, chleb pełnoziarnisty, mąka razowa, kasze gruboziarniste), szpinak, natka pietruszki, nasiona roślin strączkowych, szczypiorek, boćwina, buraki, orzechy laskowe, proszek kakao, otręby i zarodki pszenne.

Pamiętajmy by nie jeść w/w produktów przez dłuższy czas – poziom hemoglobiny może być za wysoki od przyjętej normy kwalifikującą dawcę do oddania krwi (optymalnie tydzień/półtora wystarczy)

Przypominamy, że oddawanie krwi jest całkowicie bezpieczne!

Krew pobiera się zawsze sprzętem jednorazowego użytku!!!
W krwiobiegu dorosłego człowieka krąży ok. 5 – 6 l. krwi. Częstotliwość, rodzaj i objętość donacji ustala lekarz kierując się ogólnym stanem zdrowia dawcy.

źródło: wikipedia, rckik, abczdrowie.pl

Comments are closed.